Drie dingen die ik van werken vanuit huis heb geleerd

Arbejde

Ik kan niet eens tellen hoe vaak ik tijdens mijn woon-werkverkeer van de buitenwijken van Londen naar de binnenstad wenste dat ik vanuit huis kon werken en het uitputtende en stressvolle begin van mijn dag achter me kon laten. Gelukkig gaf mijn werkgever indertijd mij de mogelijkheid om 3 van de 5 werkdagen vanuit huis te werken. Ik heb die kans meteen aangegrepen en dit zijn, als ik erop terugkijk, de drie dingen die ik heb geleerd.

1 – Je beseft heel snel dat je zelfdiscipline moet hebben

Hoewel ik niet langer om 09.00 uur op kantoor hoefde te zijn, veranderde er eigenlijk niets aan mijn werklast, alleen de indeling was anders. E-mails moesten nog steeds zoals gewoonlijk worden beantwoord, vergaderingen vonden nog steeds op hetzelfde moment plaats en werden nog steeds met dezelfde reserveringssoftware voor online vergaderen geboekt. Het enige verschil was eigenlijk dat ik meedeed vanaf een andere locatie. Hoewel ik dus dacht dat ik twee uur van mijn dag kon ’winnen’, was ik niet persé productiever. Eigenlijk begon ik in eerste instantie met één uur later wakker te worden, maar ik realiseerde me al snel dat dit geen positief effect had op mijn prestaties, dus keerde ik weer terug naar hetzelfde moment dat ik moest opstaan als ik naar kantoor zou gaan. Een ander punt was dat ik, zonder de druk van een leidinggevende in de buurt te hebben om mij te controleren, mijzelf constant moest motiveren, wat ik eerlijk gezegd vrij moeilijk vond. Naar mijn mening kan druk van buitenaf best gunstig zijn.

2 – Je mist de kameraadschappelijkheid

Ik was zo gefrustreerd dat ik elke dag moest pendelen, dat ik aanvankelijk niet het effect van goede werkrelaties in ogenschouw nam. Toen ik het grootste deel van de werkweek weg was, begon ik de vriendschappen op kantoor te missen. Willekeurige grappen gedurende de dag, lunchen met je collega’s en het socialiseren met een drankje werd minder gebruikelijk en ik heb het gevoel dat mijn werkrelaties daar enigszins onder hebben geleden. Grappen zijn nooit zo grappig als ze worden doorverteld of via chat worden gecommuniceerd!

3 – Geen woon-werkverkeer meer!

En als laatste, maar niet onbelangrijk, de belangrijkste reden waarom ik vanuit huis wilde werken, was dat ik geen woon-werkverkeer meer wilde! Dit was een groot struikelblok voor mij omdat dichter bij mijn werk wonen financieel onhaalbaar was. Ik greep dus die kans. Hoewel ik nog steeds twee keer per week naar kantoor moest gaan, was het een stuk draaglijker omdat ik die andere drie dagen niet die stress had. Ik kon absoluut een stuk frisser aan mijn werk beginnen zonder die drie kwartier in een volgepropte wagon te hebben gestaan.

Als ik het samenvat, snap ik het punt waarom bedrijven nog steeds een fysiek kantoor als hun hoofdbasis willen hebben, maar werknemers de mogelijkheid geven om gedeeltelijk vanuit huis te werken, zou volgens mij de norm moeten zijn. Ze komen frisser, gemotiveerder en met verbeterde zelfdiscipline weer naar kantoor. Uiteraard is dit gebaseerd op mijn eigen ervaring en iedereen is natuurlijk anders, maar het is zeker iets om in gedachten te houden.